aDuhhhhHHhhh…

April 21, 2008

09.15 pagi

“Aduhhhh.. ana kene saman…,” rungut Syaila, kawan pjabat aku. Haha aku gelakkan jek.

“Tu la pasal, yang anta gatai xnk renew roadtax tu sapa suh,” aku sanggah balik.

Wah wah wahhhh..sedapnye mulut. Aku pn 2×5 gak. X penah idup road tax motor pn. Dh hampir 4thn. Nak buat ape mengayakan sang pemerintah. Lagipun bagi aku jalan raya kat mesia nih bukan elok sangat pn. X trurus. Jap kang elok, dikoreknye lubang. Kang dh elok tampal dikorek balik. Kekadang aku fakir nape la benak sgt diorg nih. Xde nak guna akai langsung ke. Xkn le yang duk kat unit perangcang bandar 2 sume nye otak beku. X leh pikir mcmana nak uruskan hal2 camni ngan elok. Makan gaji bute je ke? Ditambah lak ngan pekeja JKR tuh. Main tampal ikut dan jek jalan berlubang 2. Ader jalan yg baru sehari tampal dah rosak balik esoknye. X de kualiti langsung. So buat ape aku sibuk2 nk bayar road tax kan?

“Anta tau ape ana jawab bile polis tanya td. Ana kata ana saje xnk bg duit kat k’jaan. Haha, hebat x ana?”

Wah bangga lak mamat nih. Dh kena saman pn leh bangga camtu. Pelik gak orang zaman skang nih.

Ahhhhh maleh layan.

2 jam kendian …

“Anta ngan Ramadhan nye moto kene angkut ngan DBI td,” Syaila sound kt aku.

Aduhhhhh… bila masa lak DBI round kat sini nih. Setau aku sejak keje kat pjbt nih, xnah lagik moto aku kene angkut di DBI tu. DBI pn x nah lalu area sini. Aku lebih risaukan penyangak dari DBI 2. Buruk2 moto aku tu pn aku syg oiii.

Yang lagik wat aku muskil bile mmber aku lg sorg nih nye moto slamat. Cam tetau jek DBI nk angkut moto, dia leh kuar. Aku mule la trbayang konspirasi 9/11 WTC dulu. Mgkin dia nih pn salah satu master mind nye kot. Or dia nk bls dendam sbb mmoto dia kene saman td? Uishhhh dasatnye daya imiginasi aku nih. Hik hik…

Pas zohor td aku ngan bro. Ramadhan tpaksala jugak menggagahkan diri g ke pjbt penguatkuasa DBI tu. Ikutkn hati nk protes jek. X mo amik. Tp pikir blik kang klu x bayor cmne lak hey nyer nk balik umah??? Tambah moto bro. Ramadhan tu baru lagik. Masih dara kata bebudak skang nih. Kompom x braninye dia.

MP

Nyaris la ade MP Bukit Gantang singgah ke pjbt. Leh gak numpang kete merc mata blalang dia. Dia suh duk blakang lak tuh. Glemernyer rasa. Ngalahkan wakil rakyat. Haha…

Smpai jek pjbt penguatkuasa DBI tu, kume trus je masuk kaunter. Bro. Ramadhan trus jek tanya kerani cmne nk kuarkan moto tuh. Ikutkan aku nk bawak lari jek motor tu coz kannyer kene rantai pn. Tp bile pikir2 balik, bile dh memerintah nih kene le tunjukkan teladan yg baik. So bayor je la. Pas wat rayuan kene le kompaun RM 15. Leboh duit kume. Senang2 jek bg kat DBI tuh. Hutang Persatuan Bola tuh x nak lak diorg mintak bayor. Beso nilainye pada kami yg gaji kecik nih. Ampeh toi…

Settle 1 mslah. Sempat gak aku snap gambo ketua unit penguatkuasa DBI tu (aku rasa la). Dia la yang bg diskaun kompaun kume ni. Moga2 Allah memberikan sebaik2 balasan kat dia. Haha x brdendam pn.

Akhirnya pas settle kompaun, maka tibalah saat2 pembebasan moto kume.

ader calor x nih???

tersenyum lebor dpt balik moto

On da way balik ke opis, kume nyinggah le dulu mkn tghari merangkap kenduri tolak bala kt Kluang Cafe. Bayangkan le 3 org kene saman dlm sehari. Kalau berhari2 camne lak? hah korang pikir la sndiri…hehe

Moral of da story : Walau teruk mana pn kita diuji, ingatlah masih ade insan lain yang lebih teruk diuji daripada kita (kias kat Syaila le). Yang penting kita redha 🙂 …

2 Responses to “aDuhhhhHHhhh…”

  1. ummi syaima' Says:

    padan muke kome

  2. shamsuleffendey Says:

    padan muke kome

    ish ish ishhhh… x baik padankan muke kt org. nnt kene balik kt suami sndiri. kn payah. hahaha…

    ” dan berilah kabar gembira kepada org2 yg bersabar. Apabila ia ditimpa musibah, maka ia berkata dari ALLah aku datang dan kepada ALlah jua aku kembali” al-quran


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: