bASah…

October 22, 2008

i

Tiap petang ujan skang nih. Mata rasanya asyik melekat je. Ntah nape. Nak kata ngantok x de lak nguap. Update blog le jawabnye. Kang dilayan mata nih mau lena sampai ke maghrib. Huhu…

Smalam pun nak g usrah umah Abi ujan lebat. Nyaris le KP sudi nak numpangkan. Kalau x berat gak hati nih nak g. Dalam hati dah nyumpah si Shahril yang mandai² buat usrah kat sana. Dah le nak mesyuarat pastu. Mesyuarat buat kat PASTI Bestari, TC. Means 2 venue. Klu buat usrah kat TC je kan senang. Dah la umah si Abi tu jauh bebeno. Kat Taman Botani. Bijak sungguh s/u pemuda aku nih merancang.Ish ish ishhh

G pas maghrib. Amik Padil, Ijat & Jem. Laluan dari simpang Jln Gopeng ke Seri Mergosa, Tmn Botani (umah Abi) ni agak jauh. Gelap pitap jalannya. Tawakkal je le. Si Padil siap leh ceritakan lagi asal usul ayat Botani tu. Macam pandai bebeno gayanye. Ntah kan betoi ntah kan idak. Hentam aje la Padil. Asalkan x sunyi dlm kete tu dah le. Seram jugak gelap² ni. Setakat hantu x heran sgt sbb muka Jem pn lebih kurang je (hik hik). Kot² la ade penyamun nunggu kami tepi jalan tu. Arghhh kita g wat keje Islam, mesti ALlah lindungnye insyaALlah.

Sampai, Shahril ngan Hisyam dah nunggu. Ngam² masuk ‘Isyak kume sampai. Elok sangat la. leh solat dulu. Umah sewaan Abi ni x la besar mana. Kos rendah. Standard la. Dengar kat dapur zaujah dia ngah masak. Canteeekkk… Ujan² ni perut mmg lapor sntiasa. Bertambah khusyuk la solat aku kang nih.

Mula usrah hanya berlapan. Then sampai Firdaus n Rizal. Zul, Hamzi ngan Syeikh sampai lewat sejam. Dah la lewat, sesat larat lak tu. Kena la Shahril g amik. Manje bebeno. Mungkin pengalaman sebagai penghantar poslaju buatkn mamat nih cekap ngan jalan. Diorang bawak ahli baru, Hanif. Warak semcm je. Segan lak nak natap lelama. Lastly Anuar Shaari pn join. Wah dari xde sapa jadi x muat umah lak. Senyum lebar si Abi dpt tetamu cam kume ni. Bercahayala rumahnya malam tu.

Pengerusi usrah mlm td Abg Jem n naqib lak si Hisyam. Aku rasa Jem berckp melalu idung. Tunduk sepanjang masa. Samada malu atau hiba yg amat melihatkan komitmen pemuda yg dtg usrah tu. Tajuk baru, penyakit ke-4 : ‘Uzlah dari buku Penyakit Umat Islam karangan Dr. Sayyid Muhammad Noh dibentang dan dihuraikan. Si Zul yang dtg lambat agak blur. X nampak jalan katanya. Mungkin akibat sesat td. Hamzi lak eksyen dh abis pose 6. Duk hentam sapa yang x abiskan posa sunat tu abiskan cecepat. Aduh pedas n keras amarannya. Nyaris tahap sabar masa tuh tinggi gak. Klu x abis rahsia dia siang smlm aku bongkar. Siap la hang pasni. Kalau hati aku terguris skit jek hang buat, aku bongkaq abis secret admire hang tu. Acara seterusnya, makan makan… Thanks Abi. Mee goreng ngan jus oren tu sedap sangat. Len kali leh wat lagi.

Kul 11 mlm mintak diri nak ke TC 4 mesyuarat. Ujan masih x soyat. Memacam agenda dibentang. Abis kat kul 2 pagi. Ces, gile mesyuarat pemuda kwsn aku nih. X ingat anak bini langsung. Nyaris wat keje baik. So harapnya pahala tu ngalir sama la kat family. Aku, Rizal ngan Rahmat g carik kedai. Perut dh lapor balik. Jenuh carik x jumpa. Nyaris ALlah lorongkan jugak rezki buat kume. Sebuah kedai masih tersergam bercahaya menanti pelanggan lewat cam kume ni. Rizal order Pattaya. Mentang²la dia dah ‘buang’ suma isi perut kat umah Abi td. Aku ngan Rahmat mkn kentang goreng je. Lepak sembang dh smpai kul 3. Trpaksa bayar. Kang silap² kena halau ngan tokey kedai. Cadang nk tgk Champions League, Man U vs Celtic. Bukak time tu Man U leading sebijik. Tp mata dh x thn yop. Bobom je la…

So buat Abi, time kasih atas layanan baik smlm. Kalau x kerana usrah malam tadi, ntah bila la nak sampai umah dia.  Mudah²an ALlah murahkan rezeki korang suami isteri.

i

4 Responses to “bASah…”

  1. PASTI Prt Btr Says:

    Mana lagu pasti? lama tunggu dah ni

  2. kp cht ibol Says:

    awat topik enta makin lama makin tak power…tak world la…

  3. SU NTA Says:

    nk power .bgle info.. minta masuk pgram hampir pasti ye


  4. Kalau tersasar, balik ke pangkal jalan. Tapi kalau harga Wira 2000cc baru RM60 ribu di Malaysia sama dengan harga Mercedes Benz C200 di UK? Nak beli Wira juga? Mungkin tak patriotik, kurang politiknya tapi realistik.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: