tanDa…

December 19, 2008

i

tc1

i

Hari ini aku menemani KP, sdr. Salman Saleh ke Taman Cempaka. Isu yang agak hangat ketika ini ialah apabila YB Taman Canning, Sdr. Wong yang juga merupakan Ketua DAPSY Perak menaikkan papan tanda pelbagai bahasa.  Sememangnya media telah diberitahu untuk hadir ke tempat yang diperkatakan. Jadi untuk menunjukkan semangat kebersamaan Pakatan Rakyat, Pemuda PAS Kawasan aku turun memberikan sokongan moral kepadanya. Seminggu yang lepas  UMNO Ipoh Timor dikatakan akan mengadakan demonstrasi membantah kewujudan papan tanda pelbagai bahasa ini selepas solat Jumaat di Masjid Sultan Azlan Shah. Tetapi menurut  maklumat ianya dibatalkan. Kemungkinan menghormati saranan pihak polis ataupun korum x brape nak cukup. Walaupun aku lebih selesa memilih alasan yang kedua tu. Aku juga dah berangan-angan nak melihat jaguh Melayu yang paling laris sekarang ini, Dr Maamor untuk hadir berdemonstrasi disitu. Malangnya ianya x menjadi kenyataan. Mungkin beliau tidak melihat kepentingan politiknya untuk hadir di event yang kecil seperti itu. Aku doakan dia terselit menjadi calon pilihanraya umum @ kecil bagi mewakili UMNO Be End pada masa-masa akan datang supaya suara kemelayuannya dapat diperdengarkan samada di Dewan Rakyat mahupun Dewan Undangan Negeri. Berikut disertakan kenyataan media dari Dewan pemuda PAS Kawasan Ipoh Timor berkaitan isu papan tanda pelbagai bahasa dan gambar sekitar peristiwa yang berlaku pagi tadi. WALlahua’lam.

i

Kenyataan Media (19 Disember 2008)

PAPAN TANDA PELBAGAI BAHASA; TULISAN JAWI TELAH DIMARTABATKAN SEMULA

Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur (DPPK IT) setelah mendapat penjelasan berhubung isu papan tanda dengan ini menyokong usaha murni yang telah dilakukan oleh Yang Berhormat (YB) Wong Kah Woh, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Canning dan pihak swasta yang menaja untuk meletak papan tanda pelbagai bahasa di Taman Cempaka, Ipoh ini.

Kami merasakan dengan kewujudan papan tanda pelbagai bahasa ini dapat membantu memartabatkan kembali tulisan jawi setelah sekian lama dipinggirkan oleh kerajaan negeri mahupun kerajaan pusat. Sedikit sebanyak ianya dilihat membantu menyedarkan kembali penduduk setempat akan peranan tulisan jawi didalam pengamalan agama dan budaya kaum Melayu. Secara tidak langsung ia juga akan dapat membantu membina keharmonian antara kaum di kawasan ini.

Kami juga berpendapat sekiranya benar ada pihak yang ingin menjadi jaguh mempertahankan penggunaan bahasa kebangsaan ini, seharusnya mereka terlebih dahulu menyelesaikan isu penggunaan bahasa kebangsaan sepenuhnya didalam mahkamah seperti yang pernah disentuh oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dalam akhbar Utusan bertarikh 7 Disember 2008 yang menyatakan penggunaan bahasa di mahkamah tidak sempurna kerana bercampur antara bahasa kebangsaan dan bahasa Inggeris umpama sekerat ular, sekerat belut.

Akhirnya kami mengharapkan usaha ini dijadikan contoh pelbagai pihak untuk sama-sama berusaha membina keharmonian pelbagai kaum yang berada di negeri Perak yang kita cintai ini. Kami mengharapkan jangan ada mana-mana pihak cuba mengganggu gugat dengan menjadikan isu perkauman sebagai senjata yang akan menyebabkan pergaduhan kaum di negeri ini. Agama Islam juga menekankan supaya kita menghormati agama dan bangsa-bangsa lain seperti yang diajar oleh Al-Quran.

Besarlah harapan DPPK IT agar semua pihak dapat memelihara dan mempertahankan keharmonian dalam negeri ini.

SALMAN HAJI SALEH

Ketua,

Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur.

i

tc2itc6itc61itc4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: