caLon…

March 2, 2009

Semenjak dua nih umum tahu politik Perak agak gawat dan panas. Dengan rompakan kerajaannya. Dengan penglibatan pihak istananya. Dengan perlanggaran perlembagaannya. Dengan MB haramnya. Dengan Spekaer sahnya. Dengan kematian ahli parlimennya. Dengan PRK nya. Pendik kata macam2 hal lagi laaaa kat Perak ni.

Mujur jugak hujan lebat  membasahi bumi Perak 2-3 hari kebelakangan ni sedikit sebanyak membantu menyejukkan kembali situasi panas di bumi Perak ni. Kalau x manjang panasnya. Tengok muka pepuak UMNO lagik bikin hati jadik panas. Iskkk muka xder sinar langsung. Walaupun paper Sinar Harian dah beroperasi disini. Isk isk iskk…

Apa yang aku nak sentuh sket kat sini mengenai calon PRK 059 Bukit Gantang. Memacam nama yang aku dengar dah naik. Sampai ada gak yang takut nak balik ke sana. Walhal kampung halaman, tempat anak sedaranya membiak kat sana. Bukan takut ape, takut nama naik jadik calon jek. Camni la orang PAS. Takut pada amanah (walaupun dah ada jugak yang berani memintak-mintak amanah).

Bukan cam UMNO. Yang x nah balik pun dh mula rajin2 jenguk kampung. Dengo citer bukan stakat manusia yang teringin nak jadik calon UMNO ni, jin pun ade hati. Jins Shamsudin la yang aku maksudkan tu. Pernah aku tertgk kat berita, time press ngah interview Zombie MB Haram tu, x semena-mena lak Jins Shamsudin ni leh inteprem lak kat blakang. Nak numpang glemer la tuh. Kalau thn 60-70an dulu mgkin la nama dia nih gah. Cam Big B kat Bollywood tu. Dat y ada kawan aku panggil Jins Shamsudin ni Jefry Zain. Nama glemer salah satu watak dalam lakonan dia dulu tu la.

Cuma bila sampai time boring-boring ni, aku tertarik kalau kita cuba masukkan list calon PAS tu dengan nama pejuang-pejuang bahasa yang hebat ini. Seperti A. Samad Said, Datuk Dr Hassan Ahmad ataupun Proff Ismail Hussein. Mungkin ada baiknya suara mereka ini dapat jugak didengar didalam Parlimen nanti. Biar melopong Hishamsiah Aww tu nnt dengo hujahan para pejuang bahasa nih.

Lagipun jika UMNO xnk iktiraf suara dan perjuangan mereka ini, aku rasa PAS patut bagi peluang kat diorg nih. Pendapat aku, dari bagi kt Kodok Pasir Mas tu, lebih baik bagi kat diorg nih. Ada jugak bergunanya pada rakyat jelata. Aku sgt yakin pejuang bahasa ini lebih berprinsip dari si Kodok Pasir Mas tu.

Hah … Apa macam kawan? Ada berani???

i

p/s – PAS pernah meletakkan calon Sasterawan Negara Shahnon Ahmad bertanding di Sik pada pilihanraya Umum thn 99 dahulu dan berjaya mengalahkan Hamid Othman, satu nama besar ketika itu. Mungkin peristiwa yang sama boleh berulang kembali insyaALlah.

i

One Response to “caLon…”

  1. hamba ALLAH Says:

    tul gak2…..
    s0k0ng…..
    nk tg0k gak cmne hisamsiah jwb kal0 a.samad said tnyer s0klan psl bahasa ni….
    maw t’kencing,t’berak dwatnyer……..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: