UMno Gadai Melayu

April 23, 2009

Antara isu yang menarik adalam berita nasional semalam ialah mengenai penghapusan keperluan pegangan 30% ekuiti Bumiputera dalam 27 sektor kecil perkhidmatan. Dalam keadaan negara masih gagal mencapai sasaran 30% ekuiti bumiputera seperti yang digariskan dalam Dasar Ekonomi Baru, nampaknya Najib Razak mengambil langkah berani menghapuskan terus Dasar ini sepertimana yang diminta oleh Parti MCA, Gerakan dan MIC, rakan parti komponennya dalam BN.

Sekiranya kita masih ingat, perkara yang sama juga pernah dibangkitkan oleh kerajaan Negeri Selangor pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim sedikit masa dahulu namun akibatnya beliau dicerca oleh keseluruhan pimpinan dan ahli Umno BN termasuk pimpinan NGO Melayu. Akibatnya isu ini terhenti begitu sahaj dan menjadi tidak popular untuk dibangkitan lagi. Nah keadaan kini menjadi sebaliknya. Kalau sebelum ini pimpinan Pakatan Rakyat yang membangkitkan persoalan perlunya pegangan 30% ekuiti Bumiputra dihapuskan, namun sekarang Najib Razak, pemimpin no. 1 pula yang bersuara. Persoalannya adakah pula selepas ini pemimpin melayu Umno ataupun NGO Melayu yang berani bersuara mempertikaikan tindakan Najib Razak ini? Ketika pemimpin UBN terus menerus menyerang Nizar kerana menjadi boneka DAP, adakah tindakan Najib Razak ini tidak boleh dipersoalkan?

Untuk pengetahuan kita, ini bukanlah tindakan membunuh usahawan kaum Melayu yang pertama dibuat oleh Najis Razak selepas menerima jawatan Menteri Perdana Malaysia ini. Sebelum ini juga, dalam memperkenalkan barisan kabinet kerajaan pimpinannya yang baru, beliau juga telah menghapuskan satu kementerian yang amat penting dalam pembangunan usahawan kaum Melayu iaitu Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan hanya menyerap fungsi tugas kementerian itu kepada 8 Kementerian yang berlainan. Aku harap akan ada pemimpin Umno seperti Ibrahim Ali mahupun Raja-raja Melayu yang berani bersuara mempertikaikan tindakan Najib Razak kali ini.

i

2 Responses to “UMno Gadai Melayu”

 1. wakcangkul Says:

  memang natang Umno nie lagi dulu sampai la ni..kejenya jual ngan lelong aje.

  ” lelong tnh melayu, lelong s’pore, batu putih, lelong bhsa melayu,” bla.bla.bla.bla
  pai dh x larat lagi aku nk bagi tau ko orang.

  puok ni..le penjahanam mlayu..yg x memang tk tau malu..

  KRKHHHHHHHH…..TPUIIIi…

 2. Bah Lontok Says:

  PAS sebenarnya tidak kuat.
  Kekuatan PAS cuma dari sokongan cina dan india.

  Dulu cina dan india ini sokong UMNO, mereka dapat untung banyak.

  Sekarang mereka sokong pula PAS, mereka serupa ugut UMNO, UMNO terpaksa ikut kemahuan mereka. Kena beri banyak bantuan dan kemahuan yang mereka tuntut.

  Kaum cina dan india ini sangat bijak. Bila mereka sudah dapat lagi banyak untung, mereka akan tinggalkan PAS pula, seperti mereka pernah tinggalkan UMNO.

  PAS sangat mudah diperdayakan oleh cina dan india ini. Baca sikit ayat koran dan percaya kunun nya cina nak masuk islam/sokong islam.

  Pada fikiran Bah yang tolol ini, kaum cina sangat penipu.

  PKR semua bekas ahli2 UMNO yang tidak berguna. Dah banyak kali tipu PAS – dua orang PKR lompat keluar parti – kerajaan PAS Perak tumbang.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: