Madah Pujangga

July 10, 2009

“Setiap perkara yang tidak dapat diselesaikan di dalam Dewan Rakyat perlu diadakan demonstrasi dan demonstrasi itu halal” – A.SAMAD SAID


Semalam…

July 10, 2009

WEB PEMUDA KAWASAN

Sambil menanti teduhnya hujan petang semalam, aku mengambil peluang memanaskan diri dalam cuaca yang agak sejuk itu dengan sekeping roti canai banjir dan secawan teh tarik. Tidaklah kutahu adakah roti canai yang ku makan itu berpenunggu seperti mana kubaca dalam kisah wak banjar di sini dan sambungannya di sini aritu. Harapnya jika ada pun segala sihir yang melekat pada roti mamak tersebut, aku pohon dijauhkan Allah dari segala kemudaratan yang boleh menimpa diriku ini. InsyaALlah kalau tidak di awal, mahupun pertengahan ataupun pada babak akhir, insyaALlah aku tidak lupa menyertakan doa makan yang kuhafal semenjak menjadi ‘student’ di Tadika Islam Al-Aziziah dahulu. AlhamduliLLah aku memanjangkan pahala mu’allimah yang mengajar aku ketika itu.

AlhamduliLLah juga, Allah mempertemukan aku kembali dengan seorang kawan yang agak lama aku x jumpa disitu. Isa, kawanku itu dahulunya pernah bekerja dibawah satu bumbung denganku di Ban Hin Lee Bank, cawangan Jalan Kampar. Bagi yang baru, mungkin sudah tidak tahu akan kewujudan bank tersebut. Ianya terletak di bangunan Plaza Teh Ten Seng, di bawah Botly Securities, syarikat broker saham ketika itu ( sekarang dikenali TA Securities). Dia dahulunya merupakan Head of Credit dalam bank tersebut. Aku? Peon aje. Masa tu keje peon bank pun glemer. Antara kesemua jenis peon-peon yang ada, peon bank lah yang paling glemer. Sampai ada jugak kawan peon bank aku mampu pakai kereta, simbol kemewahan buat taraf pekerja serupa aku time tu. Berlainan dgn situasinya sekarang ini. Banyak² keje, keje bankla yg paling x selamat. Asyik nak kene berenti jek. Benarlah kata pepatah, dunia dah berubah, zaman dh maju.

Read the rest of this entry »