Analisis Kemenangan MU…

July 22, 2009

samseng beno oghang Paghit 2 ekoq nih… siap bercekok pinggang tengah jalan. keh keh keh

“Open your eyes before you open your mouth….

Itulah kalimah paling sesuai buat rakan media, segelintir rakan blogger dan ahli-ahli PAS yang pro Kerajaan Perpaduan yang begitu berdansa dalam kemabukan dengan keputusan pilihanraya umum Manek Urai pada 14hb Julai yang baru lepas.

Pagi semalam saya menerima panggilan telefon dari seorang diplomat dari kedutaan asing, meminta pengamatan saya terhadap apa yang telah berlaku di Manek Urai.

Sebagaimana kepada rakan diplomat, saya juga mengajak kita bermula dengan analisa keputusan pilihanraya Manek Urai dengan melihat fakta sejarah Pilihanraya Kecil di Kelantan bermula dari tahun 1987 seperti yang boleh diperolehi dari laman rasmi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia.

Selanjutnya di sini

i

*p/s – Sorry 2 said, aku x nah pandai nk buat menatang bernama analisis ni. So atas kerajinan aku menyelak blog² yang ada, aku totally berpuas hati dengan analisis detail yang bro Kick buat nih @ ada  yang x berpuas hati ngan dia dan mempunyai analisis versi lain yang lebih meyakinkan aku??? Tolong habaq kat aku…

i

3 Responses to “Analisis Kemenangan MU…”

  1. haris Says:

    gua ada entry khas untuk MU..

  2. rebel Says:

    Assalamualaikum wrt.

    Ana tertarik dengan artikel yang di’copy’ daripada kickdefella ni. Cumanya ana rasa, sebagai pendokong parti (dan jemaah), 3 baris di atas tu rasanya tak begitu sopan untuk di’copy’ bersama. Masa sekarang adalah masa untuk menyatukan fikrah dan amal (wehdah), bukan lagi masa untuk berpuak-puak dan baris ayat tersebut (yang ditulis oleh penulis asal) tampak seperti menzahirkan sikap kurang beradabnya kita dalam menangani perbezaan pendapat dalam jemaah.

    Maaf, ini pandangan ana. Sudah tiba masanya untuk kita semua sama-sama melaungkan doa wehdah dan rabitah, bukannya membaca qunut nazilah untuk sesama kita di dalam jemaah.

    wallahu A’lam.

    • shamsuleffendey Says:

      Thanks bro.
      Pandangan kita sama.
      Tapi memandangkn nk jaga keaslian posting bro Kick tuh, aku trpaksa siarkan keseluruhan artikel tanpa sikit pun suntingan.
      harap pembaca boleh memikir


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: