Budi di balas, rakyat tergadai…

September 5, 2009

i

Polis beri amaran jangan hadir upacara nyalakan lilin protes insiden ‘kepala lembu’

PETALING JAYA: Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan petang Jumaat memberi amaran keras kepada orang-ramai supaya tidak menghadiri upacara menyalakan lilin yang dijadual akan diadakan petang ini sebagai memprotes insiden kontroversi kepala lembu yang dibawa oleh penduduk Seksyen 23 Shah Alam di hadapan bangunan SUK Negeri Selangor baru-baru ini.

Musa berkata, perhimpunan menyalakan lilin itu adalah satu perhimpunan haram tanpa permit dan tindakan tegas akan diambil ke atas sesiapa sahaja yang mengambil bahagian.

“Siasatan berhubung insiden ini masih dalam siasatan polis dan pada pandangan pihak polis tidak ada keperluan untuk mana-mana pihak menganjurkan apa-apa aktiviti berbentuk perhimpunan mengenainya,” ujar beliau selepas menyaksikan penyerahan 6,414 bungkusan kuih Hari Raya Aidilfitri daripada Persatuan Keluarga Anggota Polis.

Selanjutnya di sini

Seperti yang diduga, kenyataan pertama dari Ketua Polis Negara yang baru dilanjutkan tempoh persaraannya ini. Lihatlah bagaimana caranya dia cuba membalas budinya kepada PM 1 Malaysia.

Kenapa ketika protes mengarak kepala lembu aritu xda keluar amaran keras sebegini? Malah mendapat kerjasama yang cukup erat dari pihak polis kepada para pendemonstran itu? Bukankah itu juga satu perhimpunan haram yang tidak mendapat permit? Kenapa polis tidak bertindak menyuraikan para pendemonstran tersebut? Kenapa terus dibiarkan berlarutan protes di hadapan bangunan SUK Selangor itu sehingga kepada kemuncak acara menyepak @ memijak² kepala lembu. Tidakkah kesemua itu didalam pengetahuan pihak polis? Dan kenapa sehingga kini pihak polis tidak cuba mengambil tindakan samada dengan menahan mahupun mengambil kenyataan dari pihak yang terlibat dengan protes tersebut? Adakah ianya berpunca dari campur tangan Menteri Keselamatan dalam Negeri yang bertindak menyebelahi pihak pendemonstran itu?

Aku yakin kesemua jawapan kepada persoalan di atas hanya akan terjawab sejurus selesai proses pengiraan undi di PRK N31 Bagan Pinang nanti insyaALlah. Masa itu kita akan melihat siapa yang akan dikambing hitamkan.

i

P/s-Buat KPN Musang Hasan, kamu ampu la PM 1 Malaysia tu pepuas. Kalau kamu sedar, proses peralihan tampuk kepimpinan kerajaan Pusat sudah mulai berlaku secara perlahan-lahan. Masa tu tunggulah nasib kamu bagaimana. Rakyat akan tentukan.

i

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: